Cara dan teknik berenang gaya bebas

Cara dan teknik berenang gaya bebas

Mahukah anda mempelajari cara dan teknik berenang gaya bebas? Memang seronok melihat rakan-rakan berenang kesana-kemari semasa bercuti di pantai, air terjun, sungai dan sebagainya. Melihat keseronokan mereka membuatkan turut ingin turut sama berenang seperti mereka. Tapi apakan daya, anda tidak tahu berenang.  Kekurangan ini juga mmebuatkan anda sering menolak ajakan rakan untuk pergi berseronok.

Tidak pandai berenang kadang-kala menjadi satu perkara yang memalukan dalam diri. Betul tak kepada yang tidak pandai berenang tu?

Sebenarnya selain dari dapat berseronok, banyak juga kelebihan yang anda perolehi dengan berenang. Contohnya untuk senaman, menguatkan pernafasan, menghilangkan stress dan untuk keselamatan diri.

Cara satu teknik berenang yang sering digunakan adalah cara berenang gaya bebas. Boleh dikatakan ini adalah teknik berenang yang senang dipelajari.

Dalam post ini, saya tidak tulis langkah demi langkah cara untuk belajar berenang gaya bebas tetapi saya akan kongsi apa yang perlu anda pelajari untuk mahir dalam berenang daya bebas. Di akhir post ini, saya akan kongsikan anda satu web dimana anda boleh belajar sampai mahir.

Sebelum anda mula belajar berenang, anda perlu mengetahui apa yang perlu anda pelajari untuk memudahkan lagi proses pembelajaran anda. Antara perkara yang perlu anda pelajari adalah

  1. Cara untuk buang ketakutan semasa berada dalam air (air masuk telinga)
  2. Cara untuk melatih pernafasan
  3. Cara untuk mendapatkan body streamline semasa berenang
  4. Cara melakukan kayuhan kaki yang betul
  5. Cara melakukan kayuhan tangan yang betul
  6. Dan yang penting, cara yang betul untuk belajar

Dalam 6 perkara diatas, perkara yabg paling penting anda perlu ketahui adalah cara dan teknik untuk belajar berenang gaya bebas. Bukan apa, anda hanya akan membuang masa sahaja jika anda belajar dengan menggunakan teknik yang salah. Kang tak pasal-pasal kembung perut sebab terlalu banyak terminum air. :)

Cara yang terbaik untuk belajar adalah mengikuti kursus renang atau belajar dengan orang yang profesional. Anda juga boleh menggunakan youtube sebagai sumber rujukan. Apa-apa sumber pun boleh tetapi pastikan yang anda mempelajari ke lima-lima perkara yang saya sebutkan diatas.

Jika nak cepat, saya syorkan anda dapatkan panduan renang dalam bentuk ebook dari jurulatih profesional. Panduan ini akan mengajar anda cara dan teknik berenang gaya bebas dengan betul. Lengkap dari mula sampai akhir. Semua perkara yang saya sebut telah diulas dengan baik. Siap ada gambar lagi tu. Klik sini untuk maklumat lanjut.

p/s Anda suka post ini? KLIK LIKE dan SHARE di facebook anda

Apa kata anda

m4s0n501