Blog Melayu pun boleh buat duit

Blog Melayu pun boleh buat duit
Dengan blog melayu pun boleh buat duit

Hari ini saya nak bagi pandangan mengenai blog melayu. Blog melayu yang saya maksudkan bukan blog yang ditulis oleh orang melayu sahaja tetapi blog yang menggunakan bahasa melayu sebagai meduim penyampaian.

Ramai yang beranggapan bahawa kita tidak boleh buat duit dengan blog melayu tetapi pada hakikatnya ramai juga yang telah menjana pendapatan riban-riban dengan blog melayu. Siap ada yang masuk paper lagi tu :).

Sebagai contoh, penulis blog redmummy telah menjana pendapatan yang cukup lumayan dan pernah mencecah RM10 ooo dalam masa sebulan dengan hanya bercerita tentang kehidupan peribadi. Selain redmummy, banyak lagi blogger yang jana pendapatan dengan hanya bersumberkan blog melayu. Lebih-lebih lagi kalau blog tu berkaitan dengan gosip dan politik. Masyuk gila…

Macam mana nak buat duit dengan blog melayu ni?

Saya kongsikan beberapa cara untuk buat duit dengan menggunakan blog melayu. Walaupun bukan la riban-riban tapi untuk dapatkan ratus-ratus tu boleh la. Saya malas nak taburkan janji-janji palsu. Kang tak pasal-pasal saya pula dipersalahkan.

Ini senarai sumber pendapatan untuk blog melayu

1) program affialite
Banyak program affilaite yang korang boleh sertai secara percuma. Korang boleh meletakkan banner atau blog post program affilaite yang anda sertai.
2)Servis review
Korang menulis mengenai produk/web seseorang dan anda akan dapat bayaran.
3)Nuffnang
letak code nuffnang di blog. Lawat blog-blog yang lain untuk mengetahui cara susun atur iklan nuffnang mereka.
4)Produk sendiri (fizikal/digital)
Jika anda mempunyai produk sendiri, kenapa tidak jual sahaja melalui blog anda. Jimat lagi.

Cukup tak dengan 4 cara tu. Kalau tak cukup, sila gunakan kekretifan korang untuk manipulasikan blog anda. Rajin-rajin spy blog orang lain.  :)

Tapi kan….

Kalau blog korang tu takde trafik, RM5 pun susah nak dapat. Siapa yang nak baca, klik, sponser atau sebagainya blog korang jika tiada trafik. So, rajin-rajin la tambahkan trafik ke blog korang ya. Semakin ramai pengunjung setia blog anda semakin ramai banyak duit yang akan korang dapat.

Nak jana trafik ke blog korang senang jak tapi perlukan usaha dan ketekunan dan kesabaran yang tinggi. Caranya adalah dengan ….. akan bersambung (jangan marah :))

Tapi sebelum tu, apa kata korang baca kisah seorang blogger ni. Bagaimana dia bermula sehingga mampu menjana pendapatan pasif  dengan hanya berblog.. Klik sini..  Biar perasaan untuk buat duit dengan blog meluap-luap.

m4s0n501

Apa kata anda